De fiets aantrekkelijk (aan)geprijsd

Dat een auto je veel geld kost, hebben medewerkers en werkgevers niet altijd helder voor ogen. Terwijl de factuur voor een nieuwe fiets of een stalling hard kan aankomen. Het maken van goede rekensommen, bedenken hoe je omgaat met te maken kosten en zicht hebben op de opbrengsten, helpt je in het financiële gesprek dat je met medewerkers of de OR voert. Hieronder alvast drie zaken om rekening mee te houden.

#1 Regel de fiets

Vanuit de gedachte dat de medewerker op de eerste plaats over een fiets moet kunnen beschikken, is het regelen van de kosten voor de aanschaf, huur of lease van de fiets essentieel. Betrek daarbij niet alleen de fiets zelf, maar ook de noodzakelijke accessoires, zoals een fietstas en regenpak.

Tip: in de meeste steden zijn altijd enthousiaste fietsenwinkels te vinden die openstaan voor aantrekkelijke deals.

#2 Financier het rijdend houden van de fiets

Ook het rijdend houden van een fiets kost geld. Wie betaalt het onderhoud? Hoe wordt omgegaan met schade aan een fiets? Wie de betaalt de fietsverzekering, zeker bij een kostbare e-bike of speed pedelec? Maak je afspraken over de kosten per kilometer? Tip: maak rekenvoorbeelden, die je in de communicatie aan je medewerkers kunt gebruiken.

#3 Beloon ver en veel fietsen

Geef de fietser een extra boost door elke gefietste kilometer te belonen, met geld of met een beloning in natura. Dit kan uitstekend met fietsstimuleringsapps. Een beloning naar gebruik kan helpen om medewerkers op de fiets te krijgen en zo de intrinsieke motivatie aan te wakkeren dat fietsen gezond, prettig, comfortabel en prima te doen is.

Meer weten?

Ons Brabant Fietst en het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) helpen je om efficiënt aan de slag te gaan met fietsstimulering. Begin met het samenstellen van een basisuitrusting voor je (potentiële) fietsers. Maak daarbij gebruik van de kennis en de vele contacten van het Brabant mobiliteitsnetwerk.

Heb je behoefte aan een verkennend gesprek of een advies op maat? Neem dan contact op met Jolanda Smit, fietsregisseur van het Brabant mobiliteitsnetwerk. Of bel: 085-0220213.

Fietsregisseur Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN)
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.