Hoe help ik mijn medewerkers aan een e-bike?

Online inspiratiesessie voor werkgevers in Brabant

De fiets speelt een grote rol in de mobiliteitsuitdagingen en -kansen die de coronacrisis brengt, die we bespraken in het eerste Sjees webinar op 7 mei. Voor steeds meer werkgevers is het dan ook duidelijk dat de fiets voor hen een (aanvullende) oplossing kan bieden in deze tijd. Maar hoe help je je medewerkers in het zadel?

Om zich optimaal op de fiets te kunnen verplaatsen, heeft een werknemer van alles nodig, en het allerbelangrijkste is: een fiets. Tegenwoordig willen we dan het liefst een e-bike, zeker als je werkplek net wat verder weg is en je misschien wat minder gewend bent om te fietsen omdat je normaal met het OV reist. Hoe kun jij als werkgever jouw mensen aan een goede en betaalbare e-bike helpen? Welke financieringsvormen zijn er? Is een fiets alleen voldoende of zijn andere spullen en regelingen nodig? Waarom is het uitproberen van een e-bike belangrijk in het beslissingsproces van een medewerker? Deze inspiratiesessie staat bol van de praktische handvatten en concrete voorbeelden hoe jij als werkgever nu zorgt dat jouw mensen straks op de e-bike naar het werk kunnen komen. In het webinar van 14 mei bespraken Jolanda Smit – van Oijen, Bo Bos en Marjolein van der Stok (communitymanagers van BMN) de diverse mogelijkheden en fiscale regelingen.

 

Bekijk het webinar van 14 mei

Het overstappen naar een e-bike

Steeds meer mensen schaffen een e-bike aan. Voordat een werknemer een e-bike aanschaft, doorloopt hij of zij een aantal fasen in het beslissingsproces. Allereerst moet je het als werknemer als optie gaan zien en ervoor openstaan: je wordt erop gewezen door de werkgever, iemand in je vriendenkring heeft een e-bike gekocht en is enthousiast of je baalt steeds meer van de files. De werknemer gaat dan verkennen en wil meer weten: wat is een e-bike precies, hoe duur is dat, hoe vaak ga ik ‘m gebruiken, etc. In deze fase blijkt vaak dat een werknemer de e-bike een interessante optie vindt, maar terugdeinst door de hoge aanschafprijs. Een e-bike kost al snel meer dan 2000 euro, en in de lease leggen werknemers zich vast aan een maandelijkse investering van zo’n 80 a 90 euro voor een jaar of vier. Dit brengt twijfel. Juist op dat moment is het als werkgever slim om hierop in te springen. In deze fase een probeerpool aanbieden geeft de werknemer de mogelijkheid om eens een week een e-bike of speedpedelec daadwerkelijk te gebruiken. 

Gedurende deze week wordt een werknemer enthousiast, krijgt hij of zij antwoord op de vragen en blijkt de e-bike een hele fijne optie. Je medewerker gaat zich daarna verder verkennen. Door bijvoorbeeld de stap te maken naar de winkel. Daar zit vervolgens opnieuw een drempel: de daadwerkelijke aanschaf van de e-bike. Ook nu kun je als werkgever een rol spelen; het aanbieden van een fietsenplan, een lease-fiets of een renteloze lening zorgen ervoor dat de directe investering voor de medewerker minder hoog is. Het volhouden van het fietsen kun je vervolgens stimuleren door bijvoorbeeld een kilometervergoeding of leuke challenges.

 

Bekijk het webinar

Help je medewerkers in het beslissingsproces

In het beslissingsproces zit een aantal momenten waarop de werkgever de werknemer kan helpen in zijn overwegingen. Juist nu tijdens de coronacrisis, waarin de wereld een ingrijpende transitie doorgaat. Zo’n transitie is voor veel mensen een mogelijk moment van gedragsverandering. We denken opnieuw na over hoe we ons leven willen, kunnen of soms moeten inrichten. Ook bijvoorbeeld over hoe we naar het werk reizen. Als werkgever kun je de werknemer hierbij helpen:

  • Goede informatie geven over de e-bike en speedpedelec. 
  • Je kunt de cultuur of de norm aanpassen door te laten merken dat het heel normaal is om op de elektrische fiets naar het werk te gaan.
  • Laat de werknemer het eens proberen door middel van een probeerpool, om zo de twijfel weg te nemen.
  • Als werkgever kun je diverse financiële instrumenten inzetten om de investering voor de werknemer te verlagen. Dit kan twijfel wegnemen.
  • Organiseer een roadshow of informatiemarkt, waarbij werknemers geïnformeerd worden, vragen kunnen stellen en een ritje kunnen maken op een e-bike.
  • Communiceer als werkgever regelmatig proactief over alle opties.

Organiseer een probeerpool

Het organiseren van een probeerpool voor je medewerkers hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Je zorgt voor een aantal e-bikes en eventueel ook speed pedelecs. Je medewerkers kunnen deze reserveren en een week lang uitproberen. Op drie manieren kun je aan deze e-bikes komen:

  • Je geeft de hele probeerpool uit handen, dus inclusief het leveren van fietsen, een reserveringssysteem en analysetool. Er is een aantal marktpartijen in gespecialiseerd. 
  • Je organiseert het zelf, samen met je lokale fietsenmaker die de fietsen levert.
  • Je koopt of huurt zelf fietsen voor een langere tijd, die je inzet in je organisatie. 

De probeerpool kun je ondersteunen met slimme communicatie en leuke acties. Sjees Gangmakers speelt in op deze verschillende vormen. Er is een promotiekit ontwikkeld die je als werkgever kunt inzetten om je medewerkers te wijzen op de probeerfietsen.

 

Lees meer over het organiseren van een e-bike pool

Effecten en kosten van een probeerpool

We weten uit ervaring dat zo’n 22% van de deelnemers van een probeerpool daarna meer gaat fietsen. Het grootste effect bereik je door als werkgever na de probeerpool ook in te spelen op de lease of aanschaf van de fiets en je medewerkers een aantrekkelijke mogelijkheid te bieden.

De kosten voor een probeerpool zijn afhankelijk van diverse spelers. Je kunt de pool op diverse manieren organiseren en bent ook afhankelijk van de organisatiegrootte. Soms investeren overheden hier ook in, zoals in het MIRT A2 gebied.

Fiscale regelingen voor de aanschaf van een e-bike

Aan de hand van een interactieve quiz worden in het webinar de vijf fiscale regelingen uitgelegd, die het aanschaffen of het in bezit krijgen van de e-bike makkelijker maken.

Fiets cadeau

Dit is de meest bekende regeling. Tot 2010 mocht je maximaal € 749 voor een fiets vergoeden, tegenwoordig mag je dit als werkgever zelf bepalen, als het maar billijk blijft. De regels van een fietsplan mag je nu zelf bepalen.

Bruto-Netto voordeel (Cafetaria-model)

Als werknemer mag je je verlofuren of vakantiedagen uitruilen voor een fiets. Het bruto-netto voordeel dat hieruit wordt gehaald valt binnen de WKR (werkkostenregeling). Als je nog vrije ruimte hebt, kun je dit bijvoorbeeld hierin verwerken.

Ter beschikking stellen (koop of lease)

Als werkgever kun je een fiets ter beschikking stellen aan je werknemers, als koop of als lease. Als de fiets wordt geleast, verdwijnt de kilometervergoeding alleen op de fietsdagen.

Renteloze lening

Als werkgever kun je een renteloze lening afsluiten met jouw werknemer, voor de aanschaf van een fiets. De werknemer moet de lening natuurlijk aflossen, maar hieraan zit geen vaste periode gekoppeld. Dit kun je als werkgever zelf bepalen. Een interessante optie als de aanschafprijs voor de werknemer een drempel is.

Kilometervergoeding

Je kunt als werkgever een kilometervergoeding bieden aan je werknemers. Tot 0,19 cent is dit belastingvrij, maar de vergoeding mag je zelf bepalen. De kilometervergoeding mag ook verschillen per vervoersmiddel, op deze manier kun je de fiets stimuleren. Vanaf 0 kilometer mag je reiskostenvergoeding aanbieden. Om de fiets te stimuleren kan het dus juist aantrekkelijk zijn om ook korte afstanden te vergoeden.

Volgend webinar: 18 juni

Op 18 juni organiseren we in samenwerking met het Brabant Mobiliteitsnetwerk het derde Sjees webinar: Komen tot fietsstimulering: hoe zet ik intern de juiste stappen? Dit webinar vindt plaats op donderdag 18 juni van 10.00 tot 10.45 uur.

 

Aanmelden voor het webinar van 18 juni

 

loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.