publicatiedatum: 18-3-2019

Maatschappelijke organisaties pleiten voor meer fietsen

De provincies kunnen bijdragen aan optimale bereikbaarheid met de fiets en OV.
Auteur Ons Brabant Fietst

Het aandeel van lopen, fietsen en openbaar vervoer in de dagelijkse reizigerskilometers moet worden verdubbeld. Dat stellen zeven maatschappelijke organisaties waaronder de Fietsersbond in een brief aan alle provinciale lijsttrekkers. Zij doen hun oproep op de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019.

Betere leefomgeving en gezondheid

Die vele ritten in de auto zijn van grote invloed op de leefomgeving en volksgezondheid. Daarnaast vormt het een belemmering voor de bereikbaarheid van steden. Tijd om te investeren in alternatief vervoer, zo stelt de coalitie bestaande uit Natuur & Milieu, Fietsersbond, Milieudefensie, Reizigersvereniging Rover, MENSenSTRAAT, Longfonds en Wandelnet.

Verschillende werkgevers hebben in het concept-klimaatakkoord al toegezegd om het aantal werkgerelateerde autokilometers met 8 miljard te verminderen. Ze streven ernaar om dit over 10 jaar te bereiken.

Investeer in de fiets

Een flinke opgave, maar met hulp van de provincies zouden deze doelen makkelijker te halen zijn. Zij kunnen een belangrijke rol spelen, door te zorgen voor optimale bereikbaarheid met duurzame vervoerswijzen zoals de fiets.

Daarom vraagt de coalitie de provincies om een investering. Specifiek roepen zij op om te investeren in loop- en fietsroutes, hoogwaardig openbaar vervoer, woningbouw in de buurt van vervoerknooppunten en meer fietsenstallingen en P&R-plaatsen bij stations. Daarmee werken bedrijven en provincies samen aan een lagere klimaatimpact en een gezondere omgeving.

Lees hier de volledige oproep van de maatschappelijke organisaties. Wil jij alvast aan de slag om een bijdrage te leveren aan een beter milieu en betere bereikbaarheid door te investeren in de fiets? Bekijk de fiscale mogelijkheden rondom fietsstimulering.


loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees Gangmakers gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.