Fietsstimulering ondernemend Meierijstad

Meer en intensiever gebruik van de (elektrische) fiets leidt tot minder files. En er zijn nog veel meer voordelen, voor werkgevers én werknemers. Denk aan gezondere en fittere werknemers, kostenbesparingen, profilering als aantrekkelijke en duurzame werkgever, minder ruimte voor parkeerplaatsen, minder stress, minder ziekteverzuim en méér productiviteit, creativiteit, werkplezier en -geluk. Redenen genoeg dus om actief met fietsstimulering aan de slag te gaan in Meierijstad!

Om Meierijstad goed bereikbaar te houden, hebben het georganiseerde bedrijfsleven (POM) en de gemeente Meierijstad vorig jaar de handen ineen geslagen en een gezamenlijke bereikbaarheidspropositie opgesteld. Een onderdeel hiervan is stimulering van het fietsgebruik. Uit recent onderzoek door het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) bij een aantal grote bedrijven in Meijerijstad, is namelijk gebleken dat de potentie van de fiets enorm is. Een grote groep werknemers met een woon-werkafstand tot 15 kilometer, reist op dit moment met de auto. 

Collectief aanbod, snelfietsroutes en deelfietsen

Om het fietsgebruik voor werkgevers en werknemers te stimuleren is er een collectief aanbod voor de aanschaf / lease van fietsen gemaakt, met ruimte voor maatwerk. Daarnaast wordt onder andere gewerkt aan de realisatie van een snelfietsroute tussen Uden en Veghel. Ook komen er dit jaar nog 40 deelfietsen bij OV-haltes in de buurt van de Veghelse bedrijventerreinen te staan. 

 

Collectief aanbod: korting voor de aanschaf van (elektrische) fietsen

Om het fietsgebruik voor werkgevers en werknemers te stimuleren heeft het POM, samen met diverse partijen, een aanbod voor de aanschaf / lease van fietsen gemaakt. Het aanbod omvat zowel gewone fietsen, elektrische fietsen als speedpedelecs. Binnen dit collectieve aanbod is ook ruimte voor maatwerk. Zo kun je bijvoorbeeld rekening houden met bestaande regelingen en kan op verzoek ook voor een ander type fiets worden gekozen. Het aanbod is opgesteld met als doel om werkgevers zo compleet mogelijk te ontzorgen. 

Het collectieve aanbod bestaat uit:

  • De aanschaf van zorgvuldig geselecteerde kwalitatief goede fietsen en E-bikes;
  • De aanschaf van fietsaccessoires, verzekeringen, pechservice en onderhoud;
  • Financieel inzicht in mogelijkheden voor aanschaf door de werkgever, aanschaf door de werknemer, lease (zowel zakelijk als privé), verlenen van een renteloze lening, etc. Dit met gebruikmaking van de fiscale mogelijkheden en bestaande regelingen en afgestemd op het arbeidsvoorwaardenpakket van elke werkgever;
  • Korting bij de aanschaf van een fiets ten opzichte van de reguliere marktprijzen.

 

Bekijk de non e-bikes     Bekijk de speedbikes     Bekijk de e-bikes 

 

Daarnaast worden de volgende zaken aangeboden:

  • Lokale mogelijkheden om fietsen te proberen of te ervaren hoe een e-bike fietst;
  • Gebruik van de ForenZo-app waarmee de gereden kilometers van de gebruikers geregistreerd worden, bedrijven hun doelstellingen in een bedrijfsspecifiek dashboard kunnen weergeven, wedstrijdjes kunnen worden gehouden en het succes van de aanpak gemeten kan worden;
  • Buiten de aangeboden fietsen kunnen desgewenst ook andere modellen worden aangeboden en kan ook een aanbod worden gemaakt voor organisaties met meerdere vestigingen in Nederland;
  • Via Freebike en Bovag is een landelijk dekkend netwerk beschikbaar van erkende dealers die met dezelfde voorwaarden en condities het project kunnen uitrollen.

Aanschaf of lease van fietsen

Het collectieve aanbod is er primair voor werkgevers die via een van de ondernemersverenigingen (Ondernemend Veghel, ONS Schijndel, BtB Sint-Oedenrode of EBK Erp) zijn aangesloten bij het Platform Ondernemend Meierijstad. Werkgevers kunnen via meierij-mobiliteit-werkgever@ebikesbrabant.nl hun interesse kenbaar maken door middel van het achterlaten van de gegevens en eventuele specifieke vragen. Vervolgens zal op korte termijn contact worden opgenomen door Ebikes Brabant om de vervolgstappen te bepalen, rekening houdend met de specifieke wensen, behoeftes en regelingen vanuit het bedrijf.

Kortingsvoucher

Werkgevers die wel aangesloten zijn bij het POM, maar die zelf geen beleids- of financiële mogelijkheden bieden om fietsen te leasen of aan te schaffen voor hun werknemers, ontvangen een unieke kortingscode die zij kunnen doorgeven aan hun werknemers. Werknemers kunnen vervolgens zelfstandig overgaan tot de aanschaf van fietsen. De kortingscode kan aangevraagd worden door een mail te sturen aan meierij-mobiliteit-werknemer@ebikesbrabant.nl. In die mail dient aangegeven te worden dat het gaat om de kortingscode, de gegevens van de contactpersoon binnen je bedrijf en van welke van de genoemde ondernemersverenigingen je bedrijf lid is.

 

De ForenZo-app

Met de ForenZo-app bouwen slimme werkgevers aan een vitale organisatie met gezonde werknemers. In de app kunnen fietsritten voor woon-werkverkeer worden geregistreerd. Het fietsgebruik wordt gestimuleerd doordat werknemers persoonlijke fietsdoelen kunnen realiseren. Deze doelen bepalen ze vooraf en gaandeweg krijgen ze aansporing. De app:

  • is laagdrempelig;
  • kan door de werknemer volledig worden ingericht;
  • wordt afgestemd op de werkgever (logo, opmaak, doelen, …);
  • faciliteert in communicatie richting de werknemers;
  • waarborgt de privacy;
  • monitort alle gereden fietskilometers;
  • wordt ondersteund door een servicedesk;
  • kan onveilige verkeerssituaties aangeven.

Voor € 0,75 per maand per werknemer kan iedere werkgever de app beschikbaar stellen aan haar werknemers. 

Stappenplan fietsstimulering

Er zijn allerlei maatregelen te bedenken om medewerkers meer te laten fietsen. Maar fietsstimulering werkt beter met een plan. Wat zijn de doelen van je organisatie en welke rol kan de fiets daarin spelen? Welke maatregelen leveren de meeste winst op? Hoe zorg je dat je medewerkers én organisatie meekrijgt? Het Stappenplan Fietsstimulering laat stap voor stap zien hoe je jouw medewerkers op de fiets kunt helpen.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) in Meierijstad en de diverse mogelijkheden (zoals een gratis 'aan de gang gesprek', het bijwonen van communitybijeenkomsten, informatie over fietsstimulering, carpoolen of anderen maatregelen) kun je contact opnemen met Bo Bos.

Voor algemene vragen of opmerkingen met betrekking tot fietsstimulering in de gemeente Meierijstad en het collectieve aanbod, kan contact opgenomen worden met Jos van Asten.

Communitymanager regio Den Bosch
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Ons Brabant Fietst gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.