Regelingen voor e-bike van de zaak

Voordelen voor werkgevers

De (lease)auto van de zaak zit er bij veel bedrijven stevig ingebakken. Niet zo gek, want aan het verstrekken van een auto van de zaak is een fiscaal voordeel verbonden. Maar wist je dat er inmiddels ook fiscale regelingen en vergoedingen voor de zakelijke fiets en e-bike zijn? Op deze pagina lees je er alles over.

Stapje extra: beloon elke gefietste kilometer

Talloze psychologische onderzoeken toonden het al aan. Wanneer je ongewenst gedrag (altijd met de auto naar je werk) wilt veranderen, beloon dan vooral het gewenste gedrag (vaker fietsen). Het vergoeden van de gemaakte reiskosten voor het fietsen is dan het minimum.

Als aanvulling daarop kun je een fietsbeloningssysteem inzetten. Een app die de rit van je werknemers registreert, maakt het mogelijk om competities op te zetten, prijzen te verloten en mensen in het zonnetje te zetten. In dit filmpje van de app Ring-Ring zie je hoe dat werkt.

Apps en aanbieders voor fietsstimulering

Maak het je gemakkelijk met deze fietsbeloningssystemen

Je hoeft als werkgever een fietsbeloningssysteem niet helemaal zelf te organiseren. Er zijn verschillende aanbieders met handige tools om fietskilometers te kunnen belonen zonder administratieve rompslomp. Vaak spaar je per fietskilometer voor punten, waarmee je leuke producten kunt kopen of kortingen krijgt bij lokale winkels. Hieronder een greep uit het aanbod.

Fietskilometervergoeding

Vergoeding van reiskosten voor fietsen wordt de norm

De politiek lijkt het door te hebben: om Nederland op de fiets te krijgen, moeten we stoppen met het aantrekkelijk maken van de auto. Je ziet dit terug in de ontwikkeling van de fiscale mogelijkheden voor de aanschaf van een fiets. Het vergoeden van de reiskosten voor het gebruik maken van nieuwere vervoersconcepten (zoals deelfietsen en -auto’s, combinatie van fiets met openbaar vervoer/car- en ridesharing) wordt steeds gewoner.

Vanaf 2020: 7% bijtelling

Voorheen bestond er een fietsregeling voor werknemers, waarbij zij éénmaal per drie jaar een belastingvrije fiets mochten aanschaffen. Deze regeling werd in 2014 vervangen door de werkkostenregeling (WKR). In de WKR zijn de regels rondom bijtelling van een ter beschikking gestelde fiets nogal ingewikkeld. In 2020 wordt het een stuk makkelijker en wordt een bijtelling van 7% gerekend voor het privégebruik van een zakelijke fiets. 

Contact

We adviseren je graag

Ons Brabant Fietst en het Brabant Mobiliteitsnetwerk (BMN) helpen je om efficiënt aan de slag te gaan met fietsstimulering. Wil jij weten welke voordelen er voor jouw organisatie schuilen in de huidige fiscale regelingen, WKR en regels voor bijtellingen? Neem dan voor een heldere toelichting over de toepassingsmogelijkheden binnen jouw organisatie contact op met Jolanda Smit, fietsregisseur van het Brabant Mobiliteitsnetwerk.

Fietsregisseur Brabant Mobiliteitsnetwerk
loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees Gangmakers gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.