publicatiedatum: 11-4-2022

Gezond op weg

5 praktische tips om als werkgever de fiets als gezonde vervoersoptie onder de aandacht te brengen

Auteur Sjees Gangmakers

Nederlanders zijn kampioen zitten. Dagelijks dertig minuten matig intensief bewegen is hét advies voor een goede gezondheid. Er zijn hele simpele manieren om zitgedrag op het werk te lijf te gaan en de benen in actie te krijgen. Bijvoorbeeld door wat vaker de fiets te pakken. Het goede nieuws is dat veel mensen het wandelen en fietsen rondom huis hebben ontdekt de afgelopen 2 jaar. Maar nu is er de uitdaging om die ontdekking te blijven volhouden. En als werkgever kun je hier een bijdrage aan leveren. Zo blijven de positieve effecten in stand!

Nu we weer (meer) naar het kantoor gaan kan jij als werkgever verschillende dingen doen om de fiets te promoten als gezond alternatief voor bijvoorbeeld de auto.

Wil jij ook graag dat je medewerkers gezond en fit zijn?

Laat hen dan zien en ervaren dat de fiets een gezonde vervoersoptie naar het werk is. Met de volgende vijf tips helpen wij jou en je medewerkers in het zadel.

Tip 1: Communiceer de positieve effecten!

Weten je medewerkers wat de positieve effecten zijn van fietsen? Wat het doet met je lijf en je hoofd? Fietsende medewerkers zijn minder vaak ziek, minder gestrest en meer ontspannen dan niet-fietsende collega’s. Goed om bij stil te staan. En dat kan heel laagdrempelig. Organiseer eens een lunchbijeenkomst met een vitaliteitscoach en zorg voor aansprekende informatie. Maak het fun en verzorg een pubquiz over gezondheid en vitaliteit en de positieve impact die je medewerkers daar zelf op kunnen hebben door bijvoorbeeld te fietsen.

 

Tip 2: Maak het zichtbaar

Het motiveert mensen als ze zien wat ze hebben gepresteerd. Niet voor niets zijn fietsstimuleringsapps zo populair. Hierop kan je bijvoorbeeld zien hoe vaak je de fiets hebt gepakt en hoeveel kilometer je hebt gereden. Inzicht in het eigen gedrag is een sterke motivator om het vol te houden. Uiteraard kan dit met een high end fietsapp, maar het kan ook met een simpel flipoverbord bij de fietsenstalling waarop alle fietsers turven hoe vaak ze met de fiets zijn gekomen. Besteed aan deze resultaten eens op een leuke manier aandacht en vier de prestaties.

tellen

 

Tip 3: Gezonde beloning

Ieder mens dat gedrag verandert, heeft op bepaalde momenten een schouderklopje nodig. Een beloning is voor veel mensen echt een stimulans om nieuw gedrag vast te houden. Stel een beloning in het vooruitzicht die past bij een gezonde levensstijl. Hierbij kan je denken aan fietsaccessoires waardoor mensen nog comfortabeler en hopelijk ook vaker gaan fietsen. Ook sparen voor een goed doel is een goede aanmoediging, in dit geval het liefst gekoppeld aan gezondheid en bewegen. Bijvoorbeeld een ziekenhuis, Spieren voor Spieren of een onderzoeksfonds. Veel mensen vinden het fijn als ze iets voor een ander kunnen doen. 

appel

 

Tip 4: Teamwork makes the dream work

Informeer bij je mensen waarmee je ze helpt om vaker de fiets pakken. Vinden ze het fijn om alleen te fietsen of vinden ze samen fietsen gezelliger? Of willen ze misschien als ze thuis werken - en jij het oké vindt - de fiets pakken naar een collega in de buurt om bij elkaar thuis te werken. En wellicht zijn er ook medewerkers die het interessant vinden om te weten wat de fysiologische effecten van fietsen zijn en hoe je van je woon-werkritjes een toffe training kunt maken, laat dan eens een sportfysiotherapeut op de zaak langskomen. Ook handig als er medewerkers met blessures zijn, die graag veilig willen fietsen. Tot slot kun je ook eens een toertocht of fietsevenement organiseren. Denk daarbij ook aan de fietsfanaat in de organisatie! Zij vinden het mogelijk leuk om hierin een voortrekkersrol te nemen.

 

Tip 5: Veilig in het zadel

Fietsen is leuk en gezond, maar je moet wel de veiligheid in acht nemen. Help mensen daarom veilig in het zadel door bijvoorbeeld een fietsenmaker op locatie te laten komen. Terwijl je medewerkers aan het werk zijn, wordt de fiets gecheckt op fietsveiligheid. Of biedt een e-bike training aan zodat ze zich comfortabeler voelen op hun e-bike. Heb je oudere mensen in dienst die graag willen fietsen, maar die het toch wat spannend vinden? Kijk of er in jouw gemeente zogenaamde Doortrappen-activiteiten worden georganiseerd. Dan fiets je veilig(er) door tot je 100ste!

Kun jij met deze tips aan de slag? Laat het ons weten, we vinden het heel leuk om te horen hoe jij fietsen inzet als onderdeel van een gezonde levensstijl, ook op het werk.

AAN DE SLAG

fietscafe

 

Werken aan gezondheid is belangrijk. Net als de rol van een werkgever binnen dit onderwerp. Geef jij het goede voorbeeld om de vitaliteit - zowel fysiek als mentaal - van je medewerkers te stimuleren? Let's go! 

 

Bekijk de Sjees Pakketten

 

Kun je nog wat expertise gebruiken? Ook dan helpen we je graag! Stuur een mail naar info@sjeesgangmakers.nl of bel 085-0220213 en één van onze communitymanagers geeft je graag meer advies.

 

 


loading...
Een moment geduld a.u.b.
Bij Sjees Gangmakers gebruiken we cookies om de website goed te laten functioneren. Bekijk ons cookiebeleid.